Avantajele de a fi şofer pe comunitate

 

Ţi-ai dorit mereu să devii şofer de tir, fiind pasionat de camioane şi iubeşti să conduci. Tocmai ai finalizat şcoala de şoferi şi ai obţinut permisul de conducere pentru categoriile C+E şi atestatul de transport de marfă. Şi acum, încotro? Nu ştii în ce direcţie să te întrepţi şi îţi pui mereu această întrebare: „Să mă angajez ca şofer pe comunitate sau să rămân în ţară şi să fac curse interne?”

Dacă te regăseşti în situaţia de mai sus, noi îţi venim în ajutor! Am pregătit un articol care îţi prezintă câteva dintre avantajele de a fi şofer pe comunitate.

  • Câştigurile materiale sunt mult mai mari

În industria transportului rutier de mărfuri este bine-cunoscut faptul că un şofer pe comunitate are un salariu mai mare decât un şofer de tir din ţară. Desigur, salariile şoferilor de tir pe comunitate variază în funcţie de experienţa şoferului, de cunoaşterea uneia sau a mai multor limbi străine, dar şi de expunerea la riscuri. De exemplu, şoferii de transporturi agabaritice şi şoferii de cisterne care transportă gaze, combustibili, substanţe periculoase, inflamabile etc. sunt expuşi la un risc mult mai mare decât şoferii care transportă mărfuri generale. De asemenea, aceştia au nevoie de obţinerea unor atestate profesionale speciale, astfel că salariile lor sunt mai ridicate.

  • Ai ocazia să vezi toată Europa

Locurile de muncă pentru șoferii pe comunitate presupun călătoria printr-o multitudine de țări în care există mereu lucruri şi locuri noi de văzut. Aşadar, în funcţie de ruta pe care conduci, ai ocazia să vizitezi cele mai importante şi frumoase atracţii din zonă, de a gusta câteva mâncăruri specifice zonei respective şi multe altele.  

  • Calitatea drumurilor este superioară

Un avantaj foarte important pe care îl ai atunci când lucrezi pe comunitate îl reprezintă drumurile din ţările dezvoltate din Vest care sunt de o calitate net superioară faţă de cele din România. Ca şofer de tir pe comunitate, vei conduce atât pe autostrăzi, cât şi pe drumuri naţionale care sunt la fel de bune.

  • Acumulezi experienţă internaţională

Lucrând ca şofer de tir pe comunitate, acumulezi experienţă internaţională – un lucru foarte important de care angajatorii ţin cont atunci când vizualizează CV-uri. Cu cât lucrezi mai mulţi ani pe comunitate, cu atât vei avea mai multă experienţă şi implicit, mai multe şanse de a te angaja la o firmă de top unde cu siguranţă vei fi plătit pe măsură.

  • Conduci doar camioane moderne, de ultimă generaţie

Camioanele nu au fost niciodată mai moderne, mai bine echipate şi mai ușor de condus decât acum.  Cabinele camioanelor noi, de exemplu, sunt echipate cu paturi, aer condiționat, încălzitor de parcare, frigidere, radio etc. La acestea se mai adaugă şi sistemele de monitorizare prin GPS, navigatoare, sisteme audio de înaltă calitate etc. Practic, noile camioane au reușit să înglobeze în cabinele lor toate cele necesare pentru a-i oferi unui șofer profesionist confortul necesar la drum, dar și în perioadele de repaus.

  • Ai ocazia să înveţi una sau mai multe limbi străine

Ca şofer de tir plecat pe comunitate, ai avantajul de a petrece mult timp printre străini, având ocazia să te familiarizezi cu limba aceastora. Aşadar, petrecând câte 8 săptămâni pe comunitate, ai posibilitatea să înveţi limba franceză, germană, spaniolă sau italiană, în funcţie de rutele pe care le frecventezi. De asemenea, cunoscând una sau mai multe limbi străine, nu numai că te vei descurca mult mai uşor prin Europa, dar vei şi putea conversa fără probleme cu diferiţi clienţi şi colegi, legând prietenii. 

  • Poţi să conduci în echipaj cu cineva drag

Un alt avantaj de a fi şofer pe comunitate este că poţi conduce în echipaj cu cineva drag ţie. Fie că îţi doreşti să fii plecat pe comunitate cu iubita, soţia, fratele sau prietenul tău, acest lucru este posibil atâta timp cât persoana respectivă deţine un permis de conducere pentru categoriile C+E. Conducând în echipaj cu o persoană dragă, timpul va trece mult mai uşor, veţi avea ocazia să fiţi mereu împreună, aproape unul de celălalt, iar câştigurile pot fi mai mari pentru familia ta. Vă veţi ajuta reciproc, veţi găti şi veţi vizita cele mai frumoase locuri din Europa. Toate acestea, împreună!

 

Noi sperăm că acest articol te-a ajutat să obţii răspunsul la întrebarea „Pe comunitate sau intern?” şi să iei o decizie avantajoasă pentru tine şi pentru cariera ta de şofer profesionist.